פרשנות לשיר: ר ח מ י ם - דוד בן ארזה
בעמוד זה תמצאו ניתוח ופרשנות של השיר
לחן:
ערן קליין, דוד בן ארזה, אמיר שדה, בן מאור
תכנים נוספים לשיר זה
תקציר
השיר עוסק בתשוקה, געגועים ורצון להתקרבות, תוך שימוש בדימויים של לב ומעיין. הוא מתאר את המאבק הפנימי בין תשוקות חומריות לרוחניות, ואת הקושי להגיע לקרבה אמיתית בעולם המודרני. השיר מדגיש את הצורך בלב חופשי ורחב, שמסוגל לחוות כאב ותשוקה ולהתחדש שוב ושוב.
נושא
תשוקה, געגועים, קרבה, מאבק פנימי, התחדשות
ניתוח מילות השיר
1
בית
תוכן:
נִדְמֶה שֶׁקָּרְתָה טָעוּת ורוּבַּטְנוּ
לָקְחוּ אוֹתָנוּ, שִׁפְּצוּ, הוֹצִיאוּ מָה שֶׁלֹּא צָרִיךְ, חִזְּקוּ מָה שֶׁכֵּן, הֵזִיזוּ מָה שֶׁבָּאֶמְצַע.
אֲבָל לְכָל דָּבָר יֵשׁ לֵב, גַּם הָעוֹלָם בִּכְלָלוֹ יֵשׁ לוֹ לֵב.
וְהַלֵּב שֶׁל הָעוֹלָם הוּא קוֹמָה וּדְמוּת שְׁלֵמָה, פָּנִים וְיָדַיִם וְרַגְלַיִם, וַאֲפִלּוּ הַצִּפֹּרֶן שֶׁל הָרֶגֶל שֶׁל אוֹתוֹ הַלֵּב שֶׁל הָעוֹלָם הִיא מְלֻבֶּבֶת מְאוֹד מְאוֹד.
ניתוח:
הבית הראשון מתאר את התחושה של טעות ושיפוץ פנימי שעברו הדוברים. הם מתארים את הלב של העולם כדמות שלמה עם כל חלקיה, ומדגישים שכל חלק חשוב ומלובב. זה מראה על החשיבות של כל פרט ופרט בתהליך השיפוץ וההתחדשות.
2
בית
תוכן:
הַתַּאֲוָה וְהַגַּאֲוָה מַבְעִירִים אֶת הַלֵּב עַד שֶׁכֻּלּוֹ בְּהִשְׁתּוֹקְקוּת גְּדוֹלָה וַעֲמֻקָּה, וְכַמָּה שֶׁאֶפְשָׁר לָרֶדֶת כָּךְ אֶפְשָׁר לַעֲלוֹת, וְהַתְּשׁוּקָה לַחֹמֶר וְעִנּוּגִים כִּתְשׁוּקַת הַלֵּב לָעֶלְיוֹן, כְּצִמְאוֹן הַנְּשָׁמָה לְקִרְבָה, כִּבְרִיחַת הַדּוֹד מֵהָרַעְיָה, שׁוּב וְשׁוּב וָשׁוּב.
וְזֶה הַלֵּב הַנָּ"ל עוֹמֵד כְּנֶגֶד מַעְיָן, וְנִכְסָף וּמִשְׁתּוֹקֵק תָּמִיד מְאֹד מְאֹד לָבוֹא אֶל הַמַּעְיָן, וְגַם הַמַּעְיָן מִשְׁתּוֹקֵק אֵלָיו, אֲבָל נִדְמֶה בְּעֵינֵיהֶם שֶׁמָּא אַהֲבָתָם אֵינָהּ רְצוּיָה וְאִי אֶפְשָׁר לָהּ לִקְרוֹת, וְאִי אֶפְשָׁר לָהֶם לְהִתְקָרֵב.
ניתוח:
הבית השני מתאר את המאבק הפנימי בין תשוקות חומריות לרוחניות. הלב מתואר כעומד מול מעיין, משתוקק אליו, אך חושש שאהבתם אינה רצויה ולא ניתן להתקרב. זה מראה על הקושי להגיע לקרבה אמיתית בעולם המודרני.
3
פזמון
תוכן:
"אֲנִי יְשֵׁנָה וְלִבִּי עֵר; קוֹל דּוֹדִי דּוֹפֵק, פִּתְחִי-לִי, אֲחֹתִי, רַעְיָתִי, יוֹנָתִי, תַמָּתִי - שֶׁרֹאשִׁי נִמְלָא טָל, קְוֻצּוֹתַי רְסִיסֵי לָיְלָה".
ניתוח:
הפזמון מצטט פסוק משיר השירים, המתאר את הקריאה של הדוד לאהובתו לפתוח לו את הדלת. זה מדגיש את התשוקה והגעגועים לקרבה, ואת התחושה של המתנה וציפייה לאהבה.
4
בית
תוכן:
וְזֶה הַלֵּב יֵשׁ לוֹ שְׁנֵי דְּבָרִים הַמַּחֲלִישִׁים אוֹתוֹ: הָאֶחָד – הַשֶּׁמֶשׁ רוֹדֶפֶת אַחֲרָיו וְשׂוֹרֶפֶת אוֹתוֹ, וְהַשֵּׁנִי – מֵרֹב הַהִשְׁתּוֹקְקוּת וְהַגַּעְגּוּעִים שֶׁהַלֵּב מִתְגַּעְגֵּעַ וְנִכְסָף עַד כְּלוֹת הַנֶּפֶשׁ, הוּא צוֹעֵק מְאֹד, וְעוֹמֵד הוּא תָּמִיד מִנֶּגֶד לַמַּעְיָן וְצוֹעֵק וְנֶאֱנַח אַיי אַיי אַיי.
אִי אֶפְשָׁר לְרַבֵּט אוֹתָנוּ וְאָז לִצְפֹּר מֵאֲחוֹר, לְצַפּוֹת שֶׁנַּצְלִיחַ לְהִתְקָרֵב. גַּם כָּכָה קָשֶׁה לְהִתְקָרֵב בַּיָּמִים הָאֵלֶּה בָּעוֹלָם הַזֶּה, הָעִיר תְּקוּעָה כֻּלָּהּ, אִי אֶפְשָׁר לְהִתְקָרֵב תּוֹךְ כְּדֵי רִבּוּט.
ניתוח:
הבית השלישי מתאר את הקשיים והכאב שהלב חווה. השמש שורפת אותו, והגעגועים מחלישים אותו עד כדי כאב נפשי. זה מדגיש את התחושה של חוסר יכולת להתקרב בעולם המודרני, שבו הכל תקוע וקשה להתקרב.
5
בית
תוכן:
צָרִיךְ לֵב חָפְשִׁי וְרָחָב וּמִתְנַדְנֵד וּמִתְנוֹעֵעַ וְנוֹפֵל וְקָם וְנִשְׂרָף וְצָמֵא.
צָרִיךְ לְהַרְשׁוֹת. לְהַרְשׁוֹת לָנוּ לְהִשָּׂרֵף בִּתְשׁוּקָה וְגַעְגּוּעַ וְחָמְרִיּוּת, לְהִתְכַּלּוֹת מֵרֹב שֶׁמֶשׁ וְעָשָׁן וְאֵשׁ, לִפֹּל בָּהֶם וְלִצְמֹחַ שׁוּב, לַגֹּבַהּ.
לִפְתֹּחַ פֶּה גָּדוֹל מִתַּחַת שָׁמַיִם גְּשׁוּמִים וְלִסְפֹּג אֶת הַרְוָיָה, לִסְפֹּג אֶת הַשֶּׁפַע בַּמַּיִם, אֶת רֵיחַ הָאֲדָמָה הַלַּחָה, וְרֵיחַ הַסַּבְיוֹנִים. מֻתָּר לִצְמֹחַ, מֻתָּר לִכְאֹב מֵרֹב תְּשׁוּקָה לַחֹמֶר, מֻתָּר לִכְאֹב מֵרֹב צִמָּאוֹן לְאֵ-ל חָי, מֻתָּר לְהִוָּלֵד.
ניתוח:
הבית הרביעי מדגיש את הצורך בלב חופשי ורחב, שמסוגל לחוות כאב ותשוקה ולהתחדש שוב ושוב. הוא מדגיש את החשיבות של להרשות לעצמנו לחוות את כל הרגשות הללו, ולצמוח מהם.
6
פזמון
תוכן:
"קַמְתִּי אֲנִי לִפְתֹּחַ לְדוֹדִי וְיָדַי נָטְפוּ מוֹר וְאֶצְבְּעֹתַי מוֹר עֹבֵר עַל כַּפּוֹת הַמַּנְעוּל".
וְרוֹצִים אֲנָחְנוּ, וְאִי אֶפְשָׁר לָנוּ, אִי אֶפְשָׁר לָנוּ, אִי אֶפְשָׁר לָנוּ. "פָּתַחְתִּי אֲנִי לְדוֹדִי, וְדוֹדִי חָמַק עָבַר; נַפְשִׁי יָצְאָה בּדַבְּרוֹ - בִּקַּשְׁתִּיהוּ וְלֹא מְצָאתִיהוּ".
ניתוח:
הפזמון השני מצטט שוב משיר השירים, ומדגיש את התחושה של רצון עז לקרבה, אך גם את הכאב שבחוסר היכולת להשיג אותה. זה מדגיש את המאבק הפנימי והכאב שבאהבה.
7
בית
תוכן:
צָרִיךְ לָצֵאת מֵרִיבּוּט, לְהַרְשׁוֹת לְהִתְגַּעְגֵּעַ, לָתֵת נֶחָמָה לַלֵּב הַבּוֹעֵר.
צָרִיךְ רַחֲמִים, ר ח מ י ם.
צְרִיכִים רַחֲמֵי שָׁמַיִם.
ניתוח:
הבית האחרון מדגיש את הצורך לצאת מהריבוט, להרשות לעצמנו להתגעגע ולתת נחמה ללב הבוער. הוא מדגיש את הצורך ברחמים, גם מצד עצמנו וגם מצד השמיים.
שירים קשורים