הז'אנרים הכי הפופולריים במוזיקה
למנות את כל סוגי הז'אנרים המוזיקליים שקיימים כיום זו משימה כמעט בלתי אפשרית. יש המון ז'אנרים בעולם ומאחורי לא מעט עומד סיפור עשיר של תרבות, היסטוריה וחוויות שונות ממקומות שונים.
במאמר זה, אנו נדון בחלק מהז'אנרים המוזיקליים הפופולריים ביותר - רוק, פופ, ג'אז, היפ הופ ורגאי.
רוק
רוק. סגנון שנולד בארצות הברית בשנות ה-50. סגנון זה התפתח משילוב של רית'ם אנד בלוז, קאנטרי, ג'אז, גוספל, ומוזיקת פולק. תרבות הרוק נתנה הרבה ביטוי לחופש ולמרדנות והיא השפיעה באופן משמעותי על התרבות הפופולרית של המאה ה-20.
בעשורים שאחר מכן, הרוק התפתח לכיוונים שונים ונוצרו סגנונות חדשים בהשראתו כמו רוקנ'רול, פאנק, רוק פסיכודלי, רוק פרוגרסיבי, גלאם רוק, פאנק רוק, פאנק מטאל, אלטרנטיבי, גראנג', אינדי רוק, ועוד. כל אחד מהם הוסיף לו גוונים שונים והביא ליצירה של סצנות מוזיקה רוק מגוונות ברחבי העולם.
רוק הוא גם קהל המאזינים שלו, שהפך לקהל המאזינים הגדול ביותר בעולם במהלך שנות ה-70. המוזיקה השפיעה על התרבות, האופנה והחברה ברחבי הגלובוס.
פופ
בעבר, כשהיו אומרים "פופ" היו מתכוונים לכל מוזיקה שהייתה "פופולרית" - בעיקר מוזיקה שנמצאת בראש טבלאות המכירות ומשודרת ברדיו, אך בשנים האחרונות המונח הצטמצם והתמקד וכיום הוא נחשב בעיקר לסגנון מוזיקלי ספציפי, ופחות למוזיקה שהיא פופולרית.
פופ הוא ז'אנר שמתאפיין לרוב בקטעים קצרים של מוזיקה עם מצבים קליטים והרמוניות קלות לשמיעה המיועדות למשוך קהל רחב ככל שאפשר. מוזיקת פופ משלבת אלמנטים ממגוון סגנונות מוזיקליים אחרים כמו אורבן, רוק, דאנס, לטיני, ואפילו מוזיקה קלאסית וג'אז.
אידיאלית, שירי פופ הם שירים שמתפרצים לשיאי המכירות. הם נוטים להיות קצרים (בדרך כלל בין שלוש לחמש דקות), בעלי מלודיות ואקורדים לא מורכבים (בדרך כלל) ומילים קליטות. תכונות אלו מאפשרות להם לגעת בקהלים גדולים, אפשר לומר שהם מכוונים לטעם של הרוב.
מאז שנות ה-60, מוזיקת הפופ התפתחה, התגלגלה ואפשרה לאמנים לנסות סגנונות שונים כדי למצא את הקהל שלהם. דבר שהוביל להיווצרות סגנונות רבים כמו פופ רוק, Synthpop, Dance-Pop ואחרים.
ג'אז
מוזיקת הג'אז, שהתפתחה בניו אורלינס, לואיזיאנה בסוף המאה ה 19, היא מוזיקה אפרו-אמריקנית שמשלבת מקצבים ממערב אפריקה ומרכיבים מוזיקליים מהמוזיקה המערבית (הרמוניה, מבנה ושימוש בכלי נגינה מערביים). במוזיקת ג'אז, תמצאו סווינג, גרוב, סולמות בלוזיים, אקורדים מורכבים, מקצבים מטורפים ולא מעט אלתור.
ה"מוב" אשר הביא את הג'אז לפופולריות המרבית (תחילה בארצות הברית ולאחר מכן בכל העולם) היה הסווינג (החל משנות ה-30 עד אמצע שנות ה-40). הסווינג, אשר נוגן בדרך כלל על ידי תזמורות ביג בנד, היה ג'אז מסחרי שנועד לריקודים, ולכן קהל רב יותר התחבר אליו.
אמני ג'אז רבים נותנים דגש רב על אלתור, חלקים נרחבים מהשיר יכולים להיות מנוגנים באופן שונה לגמרי בכל ביצוע. מסיבה זו היצירה הג'אזית מאז ועד היום מתאפיינת ב"חד פעמיות". סיכוי טוב שביצוע שינוגן היום, לא יהיה זהה לביצוע של מחר.
היפ-הופ
היפ הופ הוא ז'אנר מוזיקלי שהתפתח בקהילות האפרו-אמריקאיות במזרח התיכון של ניו יורק בשנות ה-70. הוא נולד מתרבות הרחוב של אפרו-אמריקאים, הלטינוס והקריביים, והוא משלב גם אלמנטים מהדיסקו, הפאנק והסול.
היפ הופ התפתח כבר מעבר לתרבות המוזיקה והפך לתרבות רבגונית הכוללת אופנה, אמנות והתנהגות. הז'אנר מכיל גם את ה "ראפ", שהוא סגנון של נגינה הכוללת שירה בצורה של סיפור בד"כ לצד קצב מהיר.
מאז שנות ה-80, ההיפ הופ הפך לחלק מוחלט מהתרבות המסחרית, עם מוזיקאים שמשפיעים באופן משמעותי על המוזיקה, האופנה, והתרבות בעולם. להיפ-הופ סגנונות שהתפתחו ממנו כמו ראפ, גאנגסטה ראפ, מטל ראפ וניתן לומר שכולם הוכיחו כמה גמישות ועומק יש בז'אנר.
רגאי
רגאי הוא ז'אנר מוזיקה שהתפתח בג'מייקה בשנות ה-60 והוא מאופיין בתסריט קצב ייחודי לצד סולואים ושירה. הקצב משפיע מאוד על הז'אנר כיוון שכל המקצב מלא ב"אוףביט", או בעברית צחה "סינקופה" - דבר הייחודי לרגאי.
המילים בשירי הרגאי לעיתים קרובות מכילות התייחסות לתרבות הראסטפארית, שהיא דת פנתאיסטית שהתפתחה בג'מייקה. מאמיני ראסטפארי רואים בחברה המודרנית דבר מלא רוע אשר חייבים לשנותו ולהחדיר אליו צדק ושלום ורק ממחפשים להגיע ל"ציון" (ZION) לחזור לשורשים ולמקורות. נושאים אלו מופיעים לעיתים קרובות בשירים, והם מוסיפים מוטיב רוחני לג'אנר
הרגאי הגיע לקונסנזוס מסחרי בזכות לא אחר מאשר בוב מארלי, שהפך את הרגאי לז'אנר מוכר ברחבי העולם והכניס אותו לתרבות המיינסטרים. מאז, הרגאי נשאר חשוב ומשפיע בכל העולם, עם אמנים מכל רחבי העולם שמשתמשים בז'אנר ומשפיעים עליו עד היום
ואחרי הכל.... אף שהז'אנרים המוזיקליים שהוזכרו במאמר זה הם רק חלק מהתכנים העצומים של המוזיקה, הם מספקים תמונה רחבה של השינויים וההתפתחות של המוזיקה עם הזמן. מוזיקה היא דרך שבה אנחנו מבטאים את עצמנו, מספרים את סיפורינו, ומחברים את עצמנו לעולם שמסביבנו. סגנונות שונים משקפים את התרבויות, ההיסטוריה, המאבקים והחלומות של עמים ודורות שונים. אפשר להגיד שבמהותה, המוזיקה היא תרגום של האנושות עצמה.
#ז'אנרים_במוזיקה
נגנו