סוגי הגיטרות הנפוצים ביותר

הגיטרה - כלי נגינה מהנפוצים שיש, נוכחת כמעט בכל ז'אנר מוזיקלי ומספקת אושר אינסופי לקהל רב ומגוון. גיטרות מסוגים שונים, חולקות מאפיינים רבים. כולן בעלות אותה צורה חיצונית, לכולן יש מיתרים, גשר ומפתחות כיוון. לחלק מהגיטרות יש תיבת תהודה (המגבירה את הצליל באופן טבעי), בחלק הצליל מוגבר ע"י פיקאפים (מיקרופונים) ומגבר חשמלי וחלק מצויידות גם בפיקאפים וגם בתיבת תהודה.

עולם הגיטרות מתחלק לארבעה סוגים עיקריים: קלאסיות, אקוסטיות, חשמליות ובס.

תמונה של להקה עם גיטרות

גיטרה קלאסית

הגיטרה הקלאסית, הידועה גם בשם הגיטרה הספרדית, תופסת מקום יקר בעולם המוזיקה. מקורותיה מעוגנים בספרד של המאה ה-16 והיא עברה אבולוציה והתפתחות עד למאה ה-19 שם התקבעה צורתה באופן סופי. ניתן לומר שגיטרה קלאסית נראית היום בדיוק כפי שנראתה במאה ה-19.

הגיטרה הקלאסית מזוהה בעיקר עם מיתרי הניילון שלה. גופה בנוי מעץ, יש לה תיבת תהודה וצוואר רחב יחסית המאפשר מרחב איצבועים שונים ותנוחות מורכבות. המיתרים שלה (בהיותם רכים יותר וקלים יותר ללחיצה), הופכים אותה לבחירה המועדפת על ידי נגנים מתחילים והעובדה שהם עשויים ניילון, גורמת לצליל שלהם להיות רך ומלא יותר בהשוואה למיתרי מתכת, היוצרים צליל חד. חלק מהמיתרים (הנמוכים יותר) עטופים בסליל מתכת דק.

הסאונד העדין שהגיטרה הקלאסית מפיקה, הפך אותה לפופולרית מאוד במוזיקה הקלאסית, אך גם בפלמנקו, פולק וג'אז. האפשרויות הטונאליות העשירות, המלאות והמגוונות שלה מאפשרות לה לייצר קטעים מוזיקליים מורכבים, מה שהופך אותה לכלי סולו מצוין. עם זאת, היא גם משתלבת היטב ככלי לווי.

הגיטרה הקלאסית, בעלת הצליל העדין והשורשים ההיסטוריים העמוקים שלה, ממשיכה לרתק נגנים וקהל כאחד. הקלאסית היא יותר מסתם כלי נגינה - היא יצירת אמנות נצחית.

גיטרה אקוסטית

בסוף המאה ה - 19, אדם גרמני בשם כריסטיאן פרדריק מרטין שהיגר לארה"ב, חשב שיכול להיות מדהים, אם יחליף את מיתרי הניילון שיש בגיטרה שלו - במיתרי פלדה. מה שהוא לא חשב, זה שהוא ייצור סוג גיטרה שיהיה נפוץ מאוד בכל העולם. וכך נוצרה לה הגיטרה האקוסטית.

הגיטרה האקוסטית, כמו שאר הגיטרות - מתאפיינת בגוף מעץ וצוואר צר יותר בהשוואה לגיטרה הקלאסית. מיתריה מצטופפים בגבולות הצוואר הצר ולכן המרווח בין האצבועים מצטמצם באופן יחסי. בניגוד לגיטרה הקלאסית - בגיטרה אקוסטית המיתרים עשוים מתכת - דבר המקנה לה צליל חד וברור הפותח מרחבים מוזיקאליים חדשים.
הבדל חשוב נוסף בין גיטרה אקוסטית לקלאסית הוא רמת המתיחות (עוצמת המתיחה) של המיתרים. בגיטרה אקוסטית, המיתרים מתוחים בערך פי 2 (וואלה?!) מאשר בגיטרה קלאסית, דבר היוצר שוני בין הצלילים, האופי וסגנון הנגינה.

אין ספק שגיטרה אקוסטית מציעה מגוון רחב של אפשרויות מוסיקליות. בעזרת הטכניקות הנכונות, ניתן ליצור צלילים שונים ומעניינים מאוד, מתווים פשוטים ועד לסולואים מורכבים. מסיבות אלו - הגיטרה מתאימה לכל סוגי המוסיקאים, ממתחילים ועד למקצוענים.

גיטרה חשמלית

הגיטרה החשמלית היא גיטרה שהצליל שלה מופק באמצעות הגברה חשמלית. לגיטרה יש התקנים מגנטיים הנקראים "פיקאפים" הממירים את תנודות המיתרים לזרם חשמלי. אותו זרם מוזן לתוך מגבר אשר מגביר את גובה הצליל. היא פותחה בשנת 1931 ע"י ג'ורג' ביצ'אם ודי מהר היא הופכת לאחת הכלים המרכזיים והמגוונים ביותר במוסיקה המודרנית.

לרוב הגיטרות החשמליות אין צורך בתיבת תהודה להגברת הצליל כיוון שמחובר אליהן מגבר, המשתמש בחשמל על מנת להגביר את הצליל. גורמים המשפיעים על הפקת הצליל הם סוג העץ, סוג הפיקאפים, סוג המתכת של הגשר ועוד.

מגבר הגיטרה משמש להגברת האות עד לכדי הפקת הצליל. הוא מחובר עם כבל חשמל לגיטרה, אוסף את האותות החשמליים, מגביר אותם ובסוף משמיע אותם באמצעות יחידת רמקול מובנית שיש בתוכו. המגבר מאפשר לשלוט על תכונות מסוימות ע"י שינוי האות החשמלי כגון: עוצמת הצליל, גיין, טווח, בס, טרבל, דיסטורשן ועוד. מגברים נמכרים בגדלים שונים, עוצמות שונות וטכנולוגיות שונות. הגדלים נעים ממגברים קטנים ששוקלים קילו ועד למגברי הופעות ענקיים במשקל מאות קילו

לגיטרה חשמלית, ניתן לחבר (לפני המגבר) תיבות אפקטים או בשמם המקוצר "אפקטים". אפקטים בנויים כקופסאות חשמל קטנות המכילות אלגוריתם קבוע לשינוי האות חשמלי היוצא מהגיטרה. בקופסאות האפקט קיימים בד"כ מספר כפתורים או בוררים לכיול הצליל וכן כפתור הדלקה/כיבוי גדול שנוח לתפעל אותו באמצעות כף הרגל, תוך כדי נגינה.

קיימים אינספור סוגים של אפקטים ומשתמשים בהם בסוגי מוזיקה רבים. אפקטים ממלאים תפקיד חשוב בתהילתה של הגיטרה החשמלית כיוון שהם פתחו עולם שלם של אפשרויות וסגנונות נגינה.

במשך השנים, הגיטרה החשמלית הפכה לסמל של סוגים שונים של מוסיקה, כמו הבלוז, רוק, מטאל ועוד. היא נותנת למוסיקאים לבטא את עצמם בצורות ייחודיות וחדשניות וממשיכה להיות במרכז הבמה של המוסיקה המודרנית.

גיטרה בס

גיטרה בס היא כלי נגינה חשוב במגוון סוגים של מוסיקה ותפקידה הוא לייצר צלילי בס נמוכים ביחס לגיטרה רגילה. היא הופיעה לראשונה בשנות ה-50 של המאה ה-20, ומאז היא הפכה לחלק בלתי נפרד מהרכבים מוסיקליים במגוון סוגים.

גיטרת הבס, כמו הגיטרה החשמלית, מתפקדת באמצעות פיקאפים מגנטיים האוספים את האנרגיה מהמיתרים וממירים אותה לצליל. ברוב המקרים, על הגיטרה מרכיבים ארבעה מיתרים, אך ישנן גם גיטרות בס עם חמשה, שישה, או יותר מיתרים. גיטרות בס תמיד ארוכות יותר בכמה סנטימטרים מגיטרות חשמליות מפני שכדי להפיק צלילים נמוכים יותר, צריך מיתרים ארוכים יותר. (ככל שהמיתר יותר ארוך, כך הצליל יהיה יותר נמוך)

קיימות גם גיטרות בס אקוסטיות, כלומר, בעלות תיבת תהודה אקוסטית, בדומה לגיטרות קלאסיות ואקוסטיות. הן אמנם לא מגיעות לעוצמות של הגברה חשמלית, אבל הצליל שלהן עמוק, טבעי ומהפנט.

גיטרה בס מצויה כיום בכל סוגי המוסיקה והייחודיות שלה תמשיך להקסים ולהשפיע על המוזיקה לעוד שנים רבות. 

לסיכום, בין אם מדובר בגיטרה קלאסית, אקוסטית, חשמלית או בס - כל אחת עם היופי והאיכות שלה תמשיך להיות בלב המוזיקה ובלב המיינסטרים לעוד שנים רבות.

 

#גיטרות

נגנו